FREERIDE VS FREEDEAD

Posted on: febrer 8, 2017 by NWPD noworkingonpowderdays

Xerrada al Centre Cultural La Llacuna, 9 de febrer a les 19:30h | Andorra la Vella

Aquests dies estem parlant del FREERIDE en primera persona i trovem que és bon moment per reflexionar amb les conseqüències que es poden originar en condicions puntuals a la muntanya. L’EDNA sempre al capdavant de les iniciatives per sensibilitzar sobre la importància que té prendre mesures de seguretat ens brinda l’oportunitat d’assistir en aquest esdeveniment que recorda el dia 16 de gener del 2016 com el dia amb més allaus accidentals amb conseqüències de la temporada hivernal 15-16.

Els fets:

A les 8:30h dues persones van ser sorpreses per una allau en un fora pista clàssic d’Astún. Una persona va quedar semisoterrada i va haver de ser traslladada a l’hospital. Cap a les 12:30h, a Candanchú, en una pista tancada per seguretat, diverses persones van ser sorpreses per una allau de mida D3 i 200 m de longitud. Algunes persones van ser arrossegades, i una d’elles va quedar semisoterrada, tot i que va poder sortir pel seu propi peu. Una altra persona va quedar enterrada durant 16 minuts i va ser rescatada per esquiadors que es trobaven al lloc de l’accident. Durant l’última part de l’actuació, els equips de l’estació van participar en el rescat i evacuació de l’accidentat. Aquell mateix dia es van registrar allaus accidentals sense conseqüències en diversos fora pistes dels dominis esquiables, al vessant est del pic de Bénou (2267m) i al vessant oest del coll de la Espata (2058m), al sector Collarada.

A la xerrada que ens presenta l’EDNA s’analitzaran 4 accidents des de diversos vessants:
Des de l’anàlisi nivometeorològica fins a la del rescat, a partir d’imatges en primera persona dels esdeveniments.

Imatges i vídeos que ens faran reflexionar si realment en ple segle XXI, els practicants d’activitats de muntanya hivernal estem realment conscienciats amb el què suposa no realitzar una correcta gestió del risc, no portar el material de seguretat adequat i no conèixer les tècniques d’autorescat.

Dirigit al públic en general, esquiadors de muntanya, nivòlegs, membres d’equips de rescat, pisters-socorristes i guies d’alta muntanya.

La xerrada anirà a càrrec del tècnic en riscos geològics i formador de l’ACNA Jon Apodaka Saratxo.

+info: info@arriskeus.com
www.arriskeus.com

Font: EDNA (espai de Neu i Allaus)

Posted in: Seguretat

TOP

OUTLET NWPD

¡Estamos de liquidación pre-temporada! Visita nuestra nueva sección de OUTLET Winter is Coming! ¡Déjanos tu email para estar al día de las novedades!