CURS EDNA ’16

Posted on: febrer 24, 2016 by NWPD noworkingonpowderdays

Aquesta setmana passada va assistir un any més a la formació dels cursos de l’EDNA (Espai de Neu i Allaus) entitat creada per 3 organismes oficials andorrans (CEPEIS, EFPEM, IEA).

El curs en qüestió és el de “Neu, Allaus i Seguretat a la Muntanya Hivernal” Nivell 1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dues eines bàsiques per interpretar els diferents tipus del gra de la neu.

La temàtica del curs consisteix en les diferents matèries:
-Meteorologia en muntanya
-Neu i mesures de la neu
-Allaus
-Interpretació del butlletí d’allaus, cadastre d’allaus i mesures de protecció
-Neu i Allaus: Pràctiques a l’aula
-Cartografia i preparació de la sortida
-Equips de muntanya
-Material de seguretat
-Autorescat
-Nocions de primers auxilis
-Pràctiques sobre el terreny: Realització d’un perfil de neu i pràctiques amb el DVA.

No ens cansarem de repetir l’important que és ampliar coneixements si la nostra inquietud és sortir a practicar esports de neu i aventurar-nos a la muntanya. Aquest curs és perfecte per a això i ens posa sobre la taula tot allò que hem de saber per entendre com actua la naturalesa i com nosaltres podem interactuar amb ella en les nostres sortides perquè siguin el més segures possibles.

El curs dura 5 dies en aula i un de practiques en el terreny. Diversos professionals del sector com a meteoròlegs, nivòlegs, guies de muntanya, bombers del cos de rescat d’alta muntanya participen en ell i una vegada més ens sentim molt satisfets de la seva labor.

banner_grupo_edna

Foto del grup de pràctiques (foto EDNA).

El grup de 20 persones que vam tenir l’oportunitat d’assistir quedem molt agraïts, ampliant els nostres coneixements i resolent moltes dels dubtes que se’ns plantegen quan estem a la muntanya per emprendre una ruta o travessia, sigui amb esquís o raquetes.

Les pràctiques aquesta vegada van ser a Arcalís [Vallnord]. Ens dividim en 2 grups de 10 persones per treballar millor.

La pràctica de simulacre de rescat i cerca de víctimes en allaus va ser dirigida per un bomber del GRIM el qual ens va donar tots els detalls i procediments de com actuar en cas de patir un allau i rescatar a les possibles víctimes.
També vam practicar amb el DVA, de com realitzar un sondeig de fortuna i com organitzar el grup per rescatar a les víctimes amb la pala i oferir els primers auxilis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pràctica de sondeig de fortuna.

En la segona pràctica es va realitzar un perfil de neu, cavant amb les pales en equip per treballar sobre un mur de neu d’aproximadament 2m d’altura.
Primerament es van classificar els diferents tipus de gra de neu sobre els diferents estrats del perfil, la seva dimensió i cohesió, buscant capes més febles que són les més crítiques i les seves densitats.
També realitzem un sondeig per percussió i el test de la columna tendida per detectar si donava positiu si es creaven índexs d’inestabilitat del mantell de neu. El primer en una columna de 30×30 cm i el segon en columna de 90×30 cm.
Vam poder veure efectivament com es col·lapsaven les capes més febles propagant la ruptura del mantell de neu, encara que per la inclinació del terreny en què estàvem treballant no suposava un risc evident d’allau.

banner_test_edna

Test de la columna estesa i d’estabilitat del mantell de neu (foto EDNA).

Amb tot això ens han quedat més ganes d’aprendre i pujar de nivell per instruir-nos en el Nivell 2 que s’imparteix al mateix centre.


Des de NWPD donem les gràcies a tots els professionals que s’involucren en aquestes iniciatives i que ens segueixen animat en les nostres formacions per sortir cada vegada més segurs i informats per entendre millor com s’ha d’actuar abans i durant les nostres travessies

+INFO: http://www.iea.ad/cursos

Posted in: seguridad

TOP

OUTLET NWPD

¡Estamos de liquidación! Visita nuestra nueva sección de OUTLET Welcome Summer! ¡Déjanos tu email para estar al día de las novedades!